Blog Magazin

Blog.co.yu vs tranzicija

blog | 03 Avgust, 2009 03:50

Postovani blogeri, dosao je i taj momenat. Blog.co.yu je od danas i zvanicno blog.rs. Tranzicija kakvoj se ne bi stideo ni poznati Mile je konacno pri kraju. Od danas primarni i glavni domen je blog.rs, dok se naravno stare adrese i linkovi sa .co.yu redirektuju bez ikakvih problema na nove adrese a redirekcija ce trajati do isteka .co.yu domena. Ovime smo obezbedili da se vas page rank na blogu prenese na novi blog.rs domen. U svakom slucaju nadamo se da vise nece biti slicnih tranzicija, a vas molimo da nam prijavite eventualne probleme u radu sa novim domenom. Uskoro obecavamo i znacajnije poboljsanje servisa i opcija, do tada vam zelimo srecno i uspesno blogovanje.

Blog.co.yu je mrtav, ziveo blog.rs ;)

 

Medjunarodna godina astronomije - akcija

blog | 29 April, 2009 03:12

Blog.rs ovom prilikom i zvanicno poziva sve blogere da se prikljuce akciji obelezavanja 400 godina astronomije i da tim povodom napisu clanak iz te oblasti ili prenesu svoja vidjenja ove nauke u clanku. Prenosimo originalni clanak o akciji kao i clanak o produzenju akcije do 3 maja.

 

--

 

Međunarodna godina astronomije

Pre tačno četiri veka, 1609. godine, Galileo Galilej je usmerio teleskop na noćno nebo i počeo da ga sistematski izučava. Iste godine Johan Kepler je objavio prva dva od tri svoja zakona kretanja planeta. U znak sećanja na ove istorijske događaje, na predlog UNESCO-a, Ujedinjenje nacije su 2009-tu godinu proglasile za Međunarodnu godinu astronomije (MGA).

Astronomija

Od prve svoje svesne misli čovek je želeo da sazna kakav je svet u kome živi, kako je nastao i zašto uopšte postoji. Upravo ta ljudska želja za znanjem i upoznavanjem prirode koja ga okružuje stvorila je jednu od najstarijih nauka – astronomiju.

Danas znamo da je svaki naš atom i svaka stvar koju dodirujemo nekada bila deo jedne davno zaboravljene zvezde, iste one od koje je nastalo i Sunce. Takođe, znamo koliko je svemir veliki a mi mali - ali znamo i koliko je moćan ljudski um koji otkriva tajne tog ogromnog prostranstva.

Otkrite svemir

Moto Međunarodne godine astronomije glasi: “Na tebi je da otkriješ svemir”. Baš na tebi, slučajni prolazniče, na tebi fotografe, na tebi pesniče i umetniče. Na svima vama koji inspiraciju nalazite u zvezdama rasutim po noćnom nebu ili u zalasku ili izlasku Sunca, svi vi koji ste nekada stali i razmišljali o tom beskrajnom prostranstvu koje nas okružuje, o njegovim lepotama i tajnama, strahovima i pretnjama, stanite i razmislite još jednom. Razmislite, slikajte, pišite. Setite se astronomije bar jedne nedelje ove godine, upoznajte Plavu planetu, otkrijte svemir, kažite šta je za vas astronomija, šta je za vas svemir.

Pridružite se obeležavanju MGA

Povodom međunardone godine astronomije sajtovi mmilan.com, Astronomski magazin i Astronomsko drušvo Alfa iz Niša upućuju ovaj javni poziv vama, piscima, pesnicima, novinarima, umetnicima, fotografima, poslovnim ljudima, slučajnim prolaznicima,… svima vama koji uživate u lepotama sveta u kome živimo da u periodu od 22. do 29. aprila odvojite nekoliko trenutaka, da otkrijete svemir i na vaš omiljen način kažete šta ste tamo zanimljivo pronašli. Napišite nam šta ste videli, šta ste otkrili i šta shvatili. Pišite o tome na vašem blogu, forumu, sajtu, šaljite nam linkove, e-mailove ili pisma, švrljajte po zidovima Facebooka ili “crkućite” .

Linkovi ka vašim sajtovima i radovima biće objavljeni na sajtu Astronomski magazin i na mmilan.com, a najbolji radovi (naravno, uz saglasnost autora) biće objavljeni u sledećem broju časopisa Astronomija.

Istovremeno, ovo je i poziv profesionalnim astronomima i astronomskim društvima da te nedelje omoguće ljudima da vide i bolje upoznaju bar mali delić sveta koji nas ukružuje.

 

--

  

Akcija “Počni da otkrivaš svemir“, koja je počela 22. aprila, se produžava.

Vaše radove možete da nastavite da šaljete do nedelje, 3. maja. 2009. u ponoć.

Još jedna lepa vest za učesnike - Kreativni centar, partner u obeleležavanju Međunarodne godine astronomije u Srbiji, obezbedio je nagrade za najbolje radove. Nagrade će biti dodeljene za dva najbolja rada usvakoj od  sledećih kategorija:

  1. Astronomija (naučno-popularni tekstovi)
  2. Moj univerzum (kako vi vidite ili zamišljate univerzum)
  3. Više od reči (fotografije, muzika, video…)

Pridučite se i počnite da otkrivate svemir.

 

 

Novo: Plus, Premium i Gold paketi

blog | 25 Mart, 2009 10:11

Samim otvaranjem bloga na Blog.co.yu servisu u mogućnosti ste da lako i brzo uređujete Vaš web dnevnik, a u tome Vam stalno pomaže ekipa blog.rs servisa koja se trudi da servis konstantno obogati novim opcijama. No ipak, za sve one kojima se standardne opcije blog.rs servisa čine tesnim, ili je u pitanju potreba za stvaranjem vizuelno-funkcionalno potpuno originalnog sadržaja, od danas vam sa zadovoljstvom nudimo hosting pakete specijalno kreirane za korisnike sa većim potrebama. Nakon pažljivog posmatranja potreba blogera u prilici smo da vam ponudimo 3 hosting paketa - Plus, Premium i Gold.

Plus paket je tu za sve one kojima standardnih 20 MB prostora za skladištenje vasih datoteka nije dovoljno. Njegovim aktiviranjem raspolagaćete sa čitavih 200 MB prostora za vaše datoteke. Premium paket vam omogućava biranje svoje blog platforme (WordPress, MovableType i sl.) i to na svom domenu uz standardan FTP nalog, koji vam omogućava veću kontrolu svog bloga i sadržaja na njemu, a blog.rs tim će se brinuti o kritičnim zakrpama platforme koju odaberete.

Sa Gold paketom idete i korak dalje - uz biranje Vaše platforme, Vašeg sopstvenog domena i 5 e-mail alias-a na Vašem domenu, blog.rs tim će se pobrinuti da jedina vaša obaveza bude pisanje članaka, a sve tehničke stvari ćete ostavite nama. Više detalja o novoj hosting ponudi blog.rs servisa možete pročitati na adresi http://hosting.blog.rs a mi vam želimo puno inspiracije u pisanju Vašeg bloga.

Dve godine blog.co.yu servisa

blog | 08 Novembar, 2008 04:29

TortaPoštovani blogeri i korisnici sistema blog.rs. Pre tačno dve godine, posle višemesečne pripreme, prva verzija blog.rs servisa ugledala je svetlost dana 8. novembra 2006. godine. Od samog starta trudili smo se da obezbedimo uslove i mesto gde će blogeri u prijatnoj atmosferi pisati i komentarisati druge blogove. Koliko smo u tome uspeli govori sama posećenost sajta od oko 20.000 unikatnih posetilaca na dan ili oko 500.000 unikatnih posetilaca mesečno. Tu je i činjenica da par najaktivnijih blogera beleži dnevnu posetu i preko 1000 posetilaca na dan. Ukupno za poslednje dve godine sistem je posetilo oko 4 i po miliona posetilaca, dok je broj serviranih stranica prešao cifru od 27 miliona. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo stvorili jedan otvoren sistem, gde su intervencije samog servisa na sadržaj blogova minimalne, a interakcija između servisa i blogera je na zavidnom nivou, i često opuštene prirode bez zamorne formalnosti. Servis se nalazi u konstantnom rastu i promene se dešavaju stalno, bile one vidljive ili ispod haube. Uskoro se očekuje i prelaz servisa na .rs domen uz dodavanje mnogih novih funkcija koje će blogerima omogućiti lakšu manipulaciju izgleda svojih blogova kao i napredniji sistem plugina sa kojima će se mnoge funkcije mnogo lakše integrisati u dizajn. Do tada ekipa blog.rs servisa vam želi ugodno blogovanje i zahvaljuje se svim blogerima zbog čijih je napora ovaj servis najpopularniji u Srbiji. Ne zaboravite da sadržaj stvarate upravo VI.

BlogOpen - 4. i 5. oktobar, Bor

blog | 20 Septembar, 2008 19:57

Ekipa blog.rs servisa vam skreće pažnju na ovogodišnji BlogOpen, regionalni prijateljski susret blogera koji će se održati 4. i 5. oktobra u Boru. Kako kažu orgnizatori ovogodišnjeg BlogOpen-a ciljevi ove manifestacije su:

1. Rasprava o temama i problemima koji su specifični za ovaj način javne komunikacije.

2. Konkretizovanje virtuelne komunikacije u javnom, stvarnom prostoru.

3. Pobuđivanje pažnje šire javnosti na ovakav oblik prisutnosti i važnosti informatičkog društva.

4. Promocija informatičkog društva, elektronske komunikacije i upotreba interneta kao izvora podataka, obrazovanja, povezivanja i razvoja demokratije.

5. Markiranje najvažnijih i najuspešnijih blog-kreatora javnog mnenja i izvora informacija.

Na matičnom sajtu masnifestacije mozete videti i detaljan program kao i spisak predavača.

Između ostlog BlogOpen je i odlično mesto za upoznavanje ostalih blogera ove naše male velike blogosfere.

 
Powered by blog.rs